19 Nisan 2024

Diyabet ile Yaşamak

diyabette-beslenmeSize veya ailenizin bir üyesine ya da çevrenizde tanıdığınız bir kişiye Diyabet tanısı konulduğunda bu durum aklınıza pek çok soruyu beraberinde getirir. Diyabet ile günlük yaşamınızı nasıl iç içe oturtacağınızı ve diyabetli olmanın getirdiği hayatınızı nasıl idame edeceğiniz konuları kafanızda dönmeye başlar.

Diyabetli olmak veya diyabetli biriyle yaşamak bazen üstesinden gelinemeyecek bir zorluk gibi görünür. Bu durum çok normal bir duygudur. Şok, korku, kızgınlık ve sinirlilik bazen baş edilemeyecek duygular olabilir.

Bir ömür diyabet ile yaşamak başlangıçta kabullenilmesi zor duygu gibi gelsede hastalık ile anlaşma yapmış gibi benimsemek uygulanacak tedavinin başarılı olmasında ve yaşam tarzınızdaki değişikliklere bir an önce adapte olmanız açısından çok önemlidir.

Diyabet tedavi edilmez, yükselmiş kan şekeri kontrol altına alınmaz ise beraberinde getireceği kalp ve damar hastalıkları, karaciğer ve böbrek hastalıkları, göz hastalıkları vs üstesinden gelinemeyecek bir durum oluşturur.

Diyabette en önemli nokta; sizin veya yakınınızın hastalıkla nasıl bir uyum içinde olması ve neler bilmesi gerektiği ve yakınlarının da bu duruma karşı nasıl önlemler alınması gerektiği konusunda bilgilendirilmenizdir. İster insüline bağlı Tip 1 Diyabet, ister insüline bağlı olmayan Tip 2 diyabet olsun ihtiyacınız olan ilaçlarınızı düzenli kullanmayı, kan ve idrar testlerinizi yaptırmayı ihmal etmemenizdir.

Diyabetli hasta insülin hormonunu ya salgılamaz ya da yeteri kadar salgılayamaz. Bu durumda kan şekeri seviyesi çok yükselir. Beraberinde aşırı idrara çıkma vücudunuzu susuz bırakır. Bakteriyal veya viral kaynaklı enfeksiyonlar ise bu durumu daha da kötüleştirir. Susuz kalan vücut enfeksiyonun neden olduğu vücut ısısnın artmasıyla daha da sıkıntı verici olur ve hatta hastaneye yatma durumunda kalınır. Ciddi susuzluk ve çok yüksek kan şeker seviyesi hem Tip 1 Diyabet hemde Tip 2 diyabet hastalarında ciddi sorunlara neden olmaktadır.

Addison’s hastalığı, astım, romatoit artrit gibi bir başka hastalığınız var ise bu hastalıklar için kullandığınız steroid olarak adlandırılan ilaçlarınız kan şeker seviyenizi daha da yükselteceğinden mutlaka doktorunuzu bilgilendirip ilaçlarınızı almayı durdurmamalısınız. Endokrinoloji uzmanı doktorunuz ilaçlarınızı tüm bu durumları göz önünde bulundurarak tedavi edecek ve ilaçlarınızı düzenleyecektir.

İşte bu nedenlerden dolayıdır ki, Diyabetin kontrol altına alınması şart ve hastalıkla uyum içinde yaşam biçiminizi yönlendirmeniz önemlidir.

Diyabet ve Hastalıkla Anlaşmak için öneriler;

  • Öncelikle panik yapmayın. Her türlü şikayet ve emin olmadığınız durumları doktorunuza sormak için çekinmeyin.

  • Her türlü normal olmadığını düşündüğünüz bir durum söz konusu ise insülin veya diğer antidiyabetik ilaçlarınızı almaya devam ediniz. İştahınız normal zamandan daha fazla olsa dahi ilaçlarınızın dozunu tavsiye edilen biçimde almaya devam ediniz ve doktorunuza başvurunuz.

  • Başlangıçta kan şekerinizi sıkca kontrol ediniz veya ettiriniz.

  • Vücudunuzun sıvı ihtiyacını iyi düzenleyiniz. Az ve sık yiyip, şekersiz içecekler tüketiniz.

  • Ağzınızda aseton gibi koku oluşursa derhal hastaneye başvurunuz.

  • Veya iştahınız kapalı, canınız hiç bir şey yemek istemiyor veya hasta gibi hissediyorsanız; günlük ana öğünleriniz yerine atıştırmalık ara öğün yiyeceklerini veya enerji verecek yiyecekler (portakal suyu, limonata gibi) tercih ediyorsanız; Kusuyor veya ağzınızdan sıvı gelmesini kontrol edemiyorsanız en kısa sürede medikal yardım almanız gerekmektedir. Hastaneye başvurunuz.

Bunu Gördünüz mü?

Öfke Nedir ve Kontrolü Nasıl Sağlanır?

Öfke doğal, anlaşılabilir ve hepimizin yaşadığı bir duygudur. Çoğunlukla yaşamaktan kaçınır ve yaşamak istemeyiz. Öfkelenmemek …