Sağlıksız diş ve diş eti, sadece ağız bölgesinde sorunlara yol açmaz. Yapılan araştırmalara göre, diş sağlığı ile vücudumuzdaki bazı hastalıkların arasında birtakım ilişkiler bulunuyor. Kalp damar hastalıkları, diyabet, mide rahatsızlıkları hatta erken doğuma kadar birçok hastalık sağlıksız diş ve ağız olan kişilerde görülme olasılığı yüksektir. Diş ve diş eti rahatsızlıklarının neden olduğu hastalıklardan korunmak için günde birkaç dakika diş fırçalamaya ayırmak yeterli.
Bilimsel çalışmalar, ağız ve diş sağlığının kalp damar hastalıkları ile bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca doğumsal kalp hastalığı olanlar, yapay kalp kapakçığı taşıyanlar ve akut eklem romatizması geçirenlerde çürük ve iltihaplı diş etleri tedavi edilirken, işlem öncesi antibiyotik yapılması önem taşır. Çünkü halk arasında ‘Beta’ olarak bilinen Beta Hemolitik Streptekok bakterisi ağız boşluğunda yer alır. Bu bakterinin tam olarak tedavi edilmemesi; kalp rahatsızlığı olan kişilerin diş tedavileri sırasında endokardit yani kalp ve damarların iç yüzeyini örten tabakanın iltihaplanmasına yol açabilir.
Düzgün ve sağlıklı dişler, rahatça gülebilmeyi ve güveni artırır. Çapraşık dişler ise özellikle ergenlikte psikolojik sorunlara yol açabilir. Gülerken ağzını açamayan ya da konuşmak için ağızlarını açtıklarında rahat olamayan gençler kendilerini de iyi ifade edemez. Dişlerin düzenlenmesiyle ilgilenen ortodonti uzmanları, çok küçük yaşlardan itibaren bu yönde tedaviyi uygulayabilir. Böylece sorunlar çok ilerlemeden çözülebilir.
Çürük ya da iltihaplı dişler dışında, ağızdaki sorunların bir diğeri de eksik dişlerdir. Ağız içerisinde tek taraflı, birden fazla eksik dişin bulunması sonucu çiğneme sırasında çene eklemelerine farklı kuvvetler baskı yapar. Bu da ilerleyen süreçte çene eklemlerinde ağrı, kulak çınlaması, baş, boyun ve omuzlara kadar yayılan sırt ağrılarına neden olabilir.
Yatmadan önce ağız sağlığınıza ayıracağınız 5 dakika sizi diş çürüklerinden ve diş eti hastalıklarından koruyabilir. İşte diş fırçalamanın faydaları:
-
Yatmadan önce 5 dakika boyunca dişlerinizi fırçalayın.
-
Ağız kokusu diş sağlığı ile yakından ilgilidir. Koku yayan bakterilerin büyük çoğunluğu dil sırtında bulunur. Bu nedenle dişler fırçalanırken, dil sırtının da temizlenmesi şarttır.
-
Kullanılan diş fırçasının diş etlerini tahriş etmemesi gerekir. Bunun için fırça başının küçük, kıllarının seyrek ve uçlarının yuvarlatılmış olmalıdır.
-
Diş ipi kullanımı ağız, dolayısıyla vücut sağlığı korunmasının olmazsa olmazları arasında yer alır. İdeali, diş fırçası ve diş ipinin birlikte kullanılmasıdır.