Bazen “bugün moralim bozuk” depresyondayım dediğimiz sıklıkla görülür.Kendimizi üzgün veya sıkıntılı hissettiğimiz günleri hepimiz biliriz, yaşarız. Kolaylıkla depresyondayım deyiveririz. Ama bunlar günlük olağan durumdan çıkıp bu tip duygular başarısızlık, hayal kırıklığı veya değerli bir şeyi/insanı kaybetmekten kaynaklanabilir ve hatta sebepsiz yere bile meydana gelebilir. Bu olumsuz duygular hayatın doğal bir parçası olarak bir süre sonra kendiliğinden düzelmesi beklenir, bu çok olağan bir prosestir.
Depresyon ise bir hastalıktır ve insanın gerek duygusal ve düşünsel varlığında gerekse de davranışında esaslı bir değişikliğe yol açar. Depresyon bir hastalıktır. Depresyon ile normal üzüntü/keder arasındaki büyük fark, depresyonda moral bozukluğunun dışında birkaç belirtinin daha olması ve bu belirtilerin normalden daha yoğun oluşu, daha uzun sürmesi ve insanın günlük yaşamını çok daha belirgin bir derecede sarsmasıdır. Depresyonun oluşumu ve süresi ile ilgili olarak, beyindeki metabolizma çok önemli bir rol oynar: Sinir hücreleri arasındaki bilgi alışverişini sağlayan “mesaj iletici maddeler” – örneğin serotonin (5-HT) – beynin olağan aktivitelerinde büyük bir önemtaşır.
Depresyonda olan bir insanda ise bu mesaj iletici maddelerin miktarı ve yoğunluğu yetersizdir, yani bu kişilerde serotonin eksikliği vardır. Bu demektir ki, depresyon diğer sebepleriyle birlikte “organik bir bozukluk”tan da ileri gelen bir hastalıktır. Bu ise herkesin bildiği gibi birçok başka hastalıkta da aynen söz konusudur. İlaç tedavisinin amacı, serotonin adlı mesaj iletici maddenin oranını yükselterek, bu madde ile diğer mesaj iletici maddeler arasındaki dengenin normal bir seviyeye dönmesini sağlamaktır. Sağlıklı kişiler ve hastalardaki serotonin oranı farklıdır Halkın aşağı yukarı yüzde 20’si depresyon hastasıdır. Depresyon çok yaygın bir hastalıktır. Almanya nüfusunun yaklaşık yüzde 20’si hayatın herhangi bir noktasında en az bir kez depresyona girer. Şu an halkın tahminen yüzde 5’inin tedavi gerektiren bir derecede depresyon hastası olduğu bilinmektedir. Depresyonun çaresi vardır. Çağdaş imkânlarla depresyon hastalarının başarıyla tedavi edilmeleri mümkündür. Ancak bunun için doktorunuza yakınmalarınızı açıkça anlatmaya bizzat karar vermeniz şarttır, çünkü doktorunuz hastalığı ancak bu durumda kesin olarak teşhis edebilir ve size etkili bir tedavi düzenleyebilir. Ancak aynı zamanda doktorunuzun tüm tedaviniz boyunca sizin de katkılarınıza ihtiyacı olacaktır. Ayrıca, kullandığınız ilacın birinci haftada hafif bir mide bulantısına sebep olduğu veya hiçbir olumlu etkisi olmadığı duygusuna kapılsanız dahi lütfen doktorunuza güvenmeye devam edin. Bu gelişmenin sebeplerini ve ilacınızı sürekli kullanmaya devam etmenizin neden bu kadar önemli olduğunu o size açıklayabilir. Lütfen her zaman doktorla temas içinde bulununuz. Bu gibi geçici sorunların çözümünde sizeoyardımcıolacaktır
Depresyon Nasıl Meydan Gelir?
Depresyon, normalde birden fazla sebebi olan bir hastalıktır. Genellikle üç faktörün aynı zamanda ortaya çıkarak etkileşim yoluyla depresyonu meydana getirdiğini söyleyebiliriz:
1. Depresyon oluşumunu kolaylaştıran bir yaradılışa sahip olan veya soyaçekim açısından depresyona girme ihtimali daha yüksek olan insanlar, örneğin aile içinde ve akraba çevresinde genetik nedenlerle sık sık depresyon ortaya çıkmışsa
2. Yetişkinlerin yaşamında ağır basan değişiklikler: ölüm, ayrılış veya işyerinde/aile içinde beklentileri yerine getirememe, hastalıklar vs.
3. Çocuklukta yaşanmış olan ağır kayıp tecrübeleri (örneğin anne veya babanın ölümü) veya çocuğun uygun olmayan eğitim ve yetiştirme metotlarına maruz kalmış olması. Belli bir kişi depresyonun oluşumunu kolaylaştıran bir yaradılışa sahipse (1), çocukluk ve yetişkinlik dönemlerinde meydana gelebilen önemli hadiseler (2) bunu aktifleştirebilir ve sonunda kişide depresyon meydana gelebilir.