Çocuklarda enfeksiyon hastalıkları yıllık doktor ziyaretlerinin başlıca sebebidir. Akut ateşli hastalıklar ister viral ister bakteriyal nedenle olsun çocuklarda ortalama yılda 6-8 kez oluşabilmektedir. Rakam oldukça yüksektir ve bu nedenden dolayı çocuk enfeksiyon hastalıklarının kontrolü dikkat edilmesi gereken çok önemli bir konudur.
Çeşitli mikrobiyal faktörler, çocuk enfeksiyon hastalıklarının sıkça tekerrür etmesinde rol oynar.
Hücresel ve hümoral (sıvısal) immunite her ikisi birden doğumdan yetişkinliğe geçişte farklıdır. Bütün immunoglobulinlerin yani antikorların ( IgG, IgM, IgD, IgE ve IgA) yoğunluğu doğumu takiben azalır. Çocuğun mikrobiyal doğası enfeksiyon ile savaşma yetenekleri üzerinde önemli derecede etkilidir. Çünkü, yeni doğan ve bebeklerin tam olarak doğal bakteri florası gelişmediğinden olası enfeksiyonlara neden olan mikro-organizmaların konaklanması ve üremesi çok kolaydır. Çocukların, antijenlere karşı açık olan, gelişmekte olan immün cevabı ve bunları tanıyan memory (hafıza-bellek) hücrelerini üretmeleri ile kendi bağışıklık sistemlerini edinmeleri şarttır.
Çocuklar erken yaşlarda giderek daha fazla hastalık oluşmasına neden olan mikroplara maruz kalmaktadırlar ve bunların çocuklarda yerleşmesi onlar için risk oluşturmaktadır. Çalışan anne-babaların çocukları, kreş ve anaokuluna giden veya okul ortamında bulunan çocuklar ile onların bakıcıları ile temas edenlerde enfeksiyon gelişme oranı yüksektir.
Bakteriyal ve viral enfeksiyonlar, çocuğun yaşamına bağlı olduğu gibi enfeksiyon yeri ve bulaştırdıkları mikropların türüne de bağlıdır. Ancak, üzerinde durulması gereken en önemli ve sık maruz kalınanlar; Streptococcus pneumonia bakterisi (menenjit, zatüre, orta kulak iltihabı, sinüzit gibi), Haemophilus influenza virüsü (Grip, nezle) yine solunum yolu hastalıklarına neden olan Respiratory syncytial virus (RSV), Entorovirus önek verilebilir.
Antijen: Vücüda giren yabancı maddelerdir. Vücudun onlara karşı bağışıklık sistemi tarafından antikor üretimine neden olan maddeledir.
Antikor: Çok hücreli canlılarda yabancı maddelere karşı bağışıklık sistemi tarafından oluşan, savunma sistemini harekete geçirmek için uyarıcı niteliği taşıyan glikoprotein yapıda moleküllerdir.
Sıvısal (hümoral) Bağışıklık: Enfeksiyonlara karşı üretilip kanla vücuda dağıtılan antikorlarla sağlanır.