Bebeklerde gaz sancısı hafif veya şiddetli olarak birçok bebeğin başına gelen ve yeni annelerin karşılaştığı bir sorundur. Bebeğe zarar vermez. Bebekler dünyaya tam olarak gelişmemiş bir mide-bağırsak sistemi ile gelir. Yetişkinlerde bulunan sindirime yarayan birçok enzim, bu dönemdeki bebeklerde henüz tam anlamıyla çalışamaz.
Emzirdikden sonra kramp şeklinde gelen, bebeğe rahatsızlık veren ağrıya neden olan sancılardır. Bebekler ağlayarak rahatsızlıklarını belli ederler. Ancak bebeğin gaz sancısı dışındaki herhangi bir sebepten dolayı ağlamadığına emin olmanız gerekir.
Bebeklerde gaz sancısı olup olmadığını anlamanın en belirgin belirtisi, emzirildikten kısa bir süre sonra ayaklarını karnına çekerek ağlamasıdır. Karınları gaz nedeniyle genellikle sert ve şişkindir. Bebeğiniz özellikle besin aldıktan sonra bu belirtileri veriyor ve sakinleşmiyorsa, bunun gaz sancısı olma ihtimali yüksektir.
Genelde bebeğin ağlaması açlıkla karıştırılır. Eğer bebek anne sütünü verdiğinizde susuyorsa ağlamanın nedeni açlık olabilir. Bebek emmesine ve doymasına rağmen susmuyorsa ve her ağlama nöbeti sırasında emziriyorsanız ya da biberonla esliyorsanız, ağlama nöbetleri sindirilemeyen süt nedeniyle de artabilir. Bebeğinizi 2-3 saat aralıklarla emzirmelisiniz.
Gaz sancısını arttırabilecek durumlar:
-
Sık sık ve düzensiz beslenme,
-
Erken dönemde başlanan ek gıdalar,
-
Şekerli su içirilmesi,
-
Emziklerin bala veya pekmeze batırılarak verilmesi,
-
Çok erken aylarda nişastalı gıdalara başlanması,
-
Meyve ve meyve sularının gereğinden çok içirilmesi veya meyvelerin olgunlaşmamış olması,
-
Gereğinden fazla su içirilmesi veya tam tersi yeterince su verilmemesi
-
İyi temizlenmemiş biberonlar, kaşıklar vs.
-
Uzun süre kapağı açık birakılmış ya da iyi kapatılmamış ilaçların kullanılması (vitaminler, antibiyotikler, ateş düşürücü, ağrı kesici şuruplar)
-
Altının uzun süre ıslak bırakılması,
-
Bulunduğu ortamın aşırı sıcak veya soğuk olması,
-
Uzun süre aynı konumda yatırılması,
-
Bebeğin kundaklanması, hareket kabiliyetini sınırlayan kuşaklarla sarılması,
-
Emziren annelerin gaz gıdalardan kaçınması önerilir. Unutmayınız ki, annenin aldığı hemen hemen herşey anne sütüne geçmektedir. Gaz yapıcı özelliği olduğu bilinen, lahana, karnabahar, Brüksel lahanası, brokoli, kuru baklagiller, inek sütü ve süt ürünleri, pişmemiş soğan ve sarımsak, baharatlı gıdalar, kahve, çay, çikolata, portakal gibi besinlerin annenin diyetinden çıkartılması, bebeğin rahatlamasına olanak verebilir.
Bebeklerde Gaz Sancısını Engellemenin Yolları;
-
Bebeğinizi mümkün olduğunca anne sütü ile besleyin. Çünkü anne sütü bebeklerin sindirebilmesine en uygun, doğal besindir.
-
Emzirme aralığınızı en az 2 saat olarak ayarlamanızı öneririz. Saat başı emen bebeklerde sindirilen ve sindirilmemiş süt karışarak gaz yapabilir.
-
Sakin olun, bebeğe şefkatle ve güvenle yaklaşın.
-
Bebeği aşırı sıcak veya soğuk ortamlarda bulundurmamaya özen gösterin.
-
Bebeğinizi dar kıyafetlerle, üst üste giydirmeyin.
-
Bebeği yan olarak veya karın üstü yatırın ve karın üstü yatırılırken sürekli gözetleyin.
-
Karnına ve ayaklarına ılık tutun.
-
Her emzirmeden veya biberon ile beslemeden sonra gazını çıkartın.
-
Sakin olduğu bir zamanda bebeğin karnına masaj yapabilirsiniz.