12 Ekim 2024

Bebek ve Çocuklara D Vitamini Takviyesi Gerekli mi?

d-vitaminiAnne sütü veya formula biberon maması ile beslenen bebeklerin bir yaşına kadar D vitamini takviyesi yapılması gerektiği bilinmektedir. Yapılan son araştırmalara göre bir yaşından sonra da D vitamini takviyesine devam edlmesi gerektiği önerilmiştir. Buna göre, 3 – 36 aylık çocukların iskeletleri çok çabuk büyüdüğünden raşitizim riskine karşı D vitamini takviyesine devam edilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Katı besinler ile beslenseler dahi 36 aya kadar hatta 2 yaşına kadar D vitamini takviyesi önerilen dozlarda kullanılması ön görülmektedir. Günlük ihtiyaç 400 IU/gün dür.

Araştırmaya göre önerilen yeni bir yaklaşım da, anne sütü ile beslenen bebeklerin anneleri eğer yeteri kadar yüksek dozda D vitamini alabilirler ise sütleri D vitamini bakımından zenginleşir çünkü D vitamini anne sütüne geçer.

D vitamini bağırsaklardan kalsiyum ve fosforun emilimini yükseltir ve destekler. Dolayısıyla D vitamini eksikliği kemiklerde yeterince kalsiyum ve fosfor seviyesinin devam ettirmeyi zorlaştırır. Bu da 3 – 36 aylık arasındaki çocuklar için raşitizim riskini artırabilir.

Sonuç olarak; bebeğinize doğumdan yaklaşık 15 günlükten itibaren her gün en az bir yaşına kadar D vitamini damlası vermeniz önerilmektedir. Doz konusunda doktorunuzun önerisi dışına çıkmayınız. Atladığınız doz olursa ertesi gün çift doz vererek dengelemeye çalışmayınız. Unuttuğunuz günkü dozu atlayıp bir sonraki gün düzenli vermeye devam ediniz. D vitamini takviyesi ciltde döküntü, kabızlık ve midede gaz yapabilir. Bu gibi durumlarda doktorunuz önermedikçe kendiliğinizden damla vermeyi durdurmayınız, doktorunuza danışınız.

Bunu Gördünüz mü?

İlaç Yönetimi Nasıl Olmalı?

İlaç yönetimi, ister reçeteli isterse reçetesiz (OTC) olsun gün geçtikçe zorlaşmaya başladı. Günümüzde birden fazla …