Bahar aylarında insan metabolizmasında oluşan değişiklikler beraberinde yorgunluğu getiriyor. Kışın soğuk günleri yavaş yavaş yerini baharın neşesine ılıklığına bırakırken birçok kişide halsizlik, yorgunluk, eklem ağrıları, uyku isteği gibi ortak şikayetler gözleniyor. Bu yakınmaların çoğu bahar yorgunluğuna bağlanmaktadır.
Bahar yorgunluğu Nedenleri;
Bahar mevsiminde havadaki elektrik yükü artar. Bu yük iyonlar aracılığıyla taşınmaktadır. Pozitif ve negatif değerde iki tür iyon vardır ve pozitif olanlar arttıkça vücuda zindelik, enerji getirir. Negatif yüklü iyonların artması ise yorgunluk, halsizlik ve gerginliklere neden olur. Havadaki elektrik yükü şehirlerde daha fazladır.
Elektrik yükünün yoğunluğu, bahar mevsiminde sinir gerginliğini ve stresi artırır. Bu durum, damarları etkileyerek büzülmesine neden olur. Damarlardaki büzülme midede olursa ülsere bile neden olabilmektedir.. Uzmanlar, bahar mevsiminde sebze ve meyvelerin yanısıra bol sulu gıdaları da soframızdan eksik etmememiz gerektiğini söylerler çünkü meteorolojik değişiklikler yüzünden vücuttaki su oranında bozukluklar görülebilir.
Bahar yorgunluğu nasıl önlenir?
- Bahar aylarında vücut daha çok vitamin ve minerale ihtiyaç duymaktadır. Özellikle de B ve C vitaminleri ile potasyum gereksinimi artmaktadır. B ve C vitaminleri sebze ve meyvelerde, potasyum ise domates, patates ve kayısıda bol miktarda bulunur.
- Günde 2-3 litre su içmek çok önemlidir. Yemek yemeden ve yatmadan önce önerilen miktarda suyu azar azar tüketerek vücudunuzun ihtiyacı olan suyu sağlamak gereklidir.
- Aktif kalın. Aktif olmak enerji seviyenizi artırır.
- Kafeinli içecek tüketimini azaltın.
- Uyku düzenine dikkat edin. Rahat bir uyku için yatağa girmeden önce günlük bütün stres nedenlerinizi aklınızdan uzaklaştırın. Hoşunuza giden konuları düşünün veya hoşlandığınız bir film seyredin. Veya açık havada kısa yürüyüşler yapın.
- Alkol ve sigara kullanıyorsanız, mümkün olduğunca azaltın.