Staphylococus aureus bakterisinin neden olduğu göz kapağında gelişen bir göz hastalığıdır. Arpacık enfeksiyonu, göz kapağının dışında veya içinde görülür.
Hastalık, aniden, 1-2 gün içerisinde oluşur ve gözde batma, göz kapağında gerilmelerle beraber kendini gösterir. Başta bir nokta halinde gelişen arpacık, 1-2 gün içinde iltihaplı ve ağrılı püstül şeklinde seyreder. Arpacıklı gözün ovuşturulması enfeksiyonun yayılmasına neden olur.
Arpacık enfeksiyonu sıklıkla, kuru ciltli ve egzamaya eğilimli kişilerde görülür. Kepek ve pullanma bu koşullarda ortaya çıkar ve arpacık bunların etkisiyle oluşur. Diğer enfeksiyonlarda olduğu gibi, genel olarak beden sağlığının bozuk olması ve direnç düşüklüğü de arpacığın sık görülmesine neden olur.
Erken teşhiste göz damlalar, haricen kullanılan antibiyotikli merhemler arpacık oluşumunun önüne geçebilirken, tanıların genelde 1-2 günü aşması nedeniyle, hastalık daha geç düzelmektedir. Arpacıklı hastalarda fotofobi gelişir. Işık, arpacıklı gözde yaşarmaya hatta burun akıntısına neden olur.
Ne Yapmalı?
Günde 3 defa hasta göze ılık su ile kompres yaparak arpacığın yayılması önlenebilir. Kompres için bir parça pamuk ılık suya batırılır ve aralıklı olarak toplam 10-15 dk kompres uygulanır. Ilık su kompresi uygulaması arpacığa neden olan mikroorganizmaların, bulundukları yağ keseciklerinden dışarı çıkmasına yardımcı olur.
Göz kapağının içinde arpacık gelişirse gözde batma hissi ve ağrı daha belirgin olur. Görülmesi daha zor olduğunda tedavisi de zordur ve uzun sürer. Bu durumda mutlaka bir Göz Doktoruna başvurunuz.