12 Ekim 2024

Altı Aydan Sonra Bebek Beslenmesi

kendi-yiyen-bebekBebek beslenmesi, bebek altı aylık olduğunda ek besinlere geçilebilir. İlk altı ay yalnızca anne sütü ve anne sütüne eşdeğer hazır mamalar ile biberon beslenmesi yeterlidir. Ne var ki, süt bebeğiniz için ilk altı ay olduğu gibi bir yaşına kadar olan süre içinde de en önemli besin kaynağı olacaktır.

Altı aylık olan bebeğinize için yeni beslenme düzenine geçerken yiyeceklerin tatlarına alışmasını sağlamak amacıyla katı besinleri küçük taneler, püreler halinde azar azar ve teker teker tattırın. Katı besinlere geçildiğinde de bebeğinizi kendi sütünüzle emzirerek, biberon ile besliyorsanız hazır yaşına uygun mamalarla veya çalışıyorsanız sütünüzü sağıp bebeğinize verilmesini sağlayabilirsiniz.

Kimi bebekler daha sık, kimileri ise daha seyrek emmek isterler. Emme dürtüsü bebeğiniz acıkınca, susayınca veya yalnızca sokulup sarılma dürtüsüyle emmek istemesi nedeniyle emme sıklığı değişikenlik gösterebilir. Bu durumlar için emme sıklığı kararını bebeğinize bırakmanız uygun olabilir. Altı aydan sonra bebeğin emme düzeninin değişmesi sütünüzün azaldığı anlamına gelmez çünkü büyüyen bebeğinzin ihtiyaçlarına göre sütünüz de değişmektedir ve katı besinlere geçtikce beslenme düzeninin değişmesi normal bir durumdur.

6 Aydan Sonra Katı Besinlere Geçiş;

Altı aylık olan bebeğinizin ilk altı ay yalnızca anne sütü yeterli olurken izleyen dönemde anne sütü ile yeterince beslendiği bir öğünün ardından doymadığını ve giderek öğün sayısını artırmanız gerektiğini gözlemlediğiniz an bebeğiniz için katı besinlere geçiş zamanı gelmiş demektir. Emzirme ile birlikte yeni tatlara alıştırmanız ve bir beslenme düzeni oluşturmanız zamanla bebeğinizin büyüklüğüne göre katı besinlerin iriliği ve türünün seçimiyle ayarlanabilir.

Katı besinlere geçişte olabildiğince çeşitli seçenek sunmanız bebeğinizin ileriki dönemlerde zengin ve çeşitli beslenmeye alışmasına ve yeni tatlara karşı tepki göstermemesini sağlar. Bir kez katı besinin tadını aldıktan sonra her öğünde aldığı katı besin miktarını yavaş yavaş artırmanız doğru olur. Bebeğinizin istediğince yemesine izin verin hiçbir zaman zorlamayın, yemeğinin keyfini çıkarsın, kendi kişiliği otursun.

Katı besinlere geçişte gerekli malzemeler;

Katı besinlere geçişte ihtiyacınız olan yalnızca sağlıklı plastikden üretilmiş kaşık, çatal, kase ve mama önlüğüdür. Mama önlükleri plastikten yapılmış kırıntı toplayıcı önlük, plastik astarlı havlu önlük ve ileri dönemlerde kullanabileceğiniz kollu önlükler olarak üretilmiştir. Plastik astarlı önlükler bebeğinizin beslenmesi sırasında üstünün ıslanmasını önler. Ayrıca pamuklu kumaştan yapılmış renk renk salya önlükleri de size bu konuda yardımcı olacaktır.

İçecekler için yine sağlıklı plastikden üretilmiş ağızlıklı suluklar daha ileri için kulplu bardaklar yeterlidir.

Temizlik için ise elbezi, kağıt peçete veya ıslak mendil yanınızda bulundurmalısınız.

Katı besinlere geçildiğinde bebeğiniz su ihtiyacının artacağı unutulmamalıdır. Bu nedenle bebeğinize su içme alışkanlığı kazandırmanız önemlidir.

Bebeğiniz kendi kendini beslemeyi öğrendiği dönemlerde öğün sırasında yemek için kullanılacak malzemelerden kaşık, suluk gibi yere düşürme veya atmaları ihtimaline karşı birden fazla bulundurmanız faydalı olacaktır.

Ayrıca kendi kendine beslenme döneminde henüz kendilerini besleme hızları yeterli olmadığından başka bir kaşıkla arada bir yedirerek ona destek olmanız onu cesaretlendirecektir. Eğer bebeğiniz kaşık ile beslenmeyi reddederse serçe parmağınızı kaşık gibi kullanarak yeni tadları deneyebilirsiniz.

Bebeğiniz oturmaya başladıysa mama sandalyesi edinmek onların kendi başlarına beslenirken güvenli olarak bu alışkanlığı geliştirmelerinde size en büyük yardımcı olacaktır. Mama sandalyesi seçerken bebeğin sandalye masası altından düşmesini önlemek için kemerli veya çubuklu olmasına dikkat edilmelidir.

Bunu Gördünüz mü?

Püreler – İlk Katı Yiyecekler (8-10 Ay)

İlk katı yiyecekler artık karışım halinde sunabileceğiniz 8-10 aylık olmuş bebeğiniz için en uygun zamandır. …