Emzirmenin gerçek mekanizmasını bilmek, bebeğin anne sütünü nasıl vücuduna aldığını anlamak açısından önem taşımaktadır. Emme ve emzirme içsel bir dürtüdür. Ancak doğru emzirme besleyicidir. Başarili ve sorunsuz bir emzirme için emzirmenin mekanizması, doğru emzirme tekniği konularına değinmek istiyoruz.
Emzirme başladığında meme ucu etrafındaki koyu renkli areola ve onun altındaki süt bezlerinin açıldığı süt kanalları bebek tarafından ağzı, dudakları ve yanaklarının da yardımıyla mühürlenerek süt emme işlemi gerçekleşir. Emme sırasında bebek arada bir duraklayarak dinlenir. Emzirme ve emme işlemi iki taraf için de muhteşem bağın kurulduğu , duygusal anların yaşandığı bir işlem olmakla birlikte yorucudur.
Doğru emzirme pozisyonu yarım kalmayan bir besleme işlemini sağlar ki, anne ve bebek için sağlıklı ve keyifli olan da budur.
Biberon ile beslemek ile emzirerek beslemek arasındaki fark biberon memesi meme olup anne memesinin meme ucuna benzer ve pasif bir beslenme türüdür. Bebek yapay biberon memesini diliyle düzenli olarak emerek vakum sağlayarak biberon içindeki sütü alır. Emzirme de ise hem anne hem de bebek katılımı olduğunda aktif bir beslenme söz konusudur ve anne sütü bebeğin emmesiyle bebeğin ağının içine vakumlanır.
Doğru Emzirme Teknikleri
Bebek doğumdan hemen sonra 6 – 12 saat kadar derin uykuya dalar. Ve doğumu takiben plesantanın yani bebeğin eşinin ayrılmasından sonra annedeki oksitosin adlı hormon maksimum düzeye çıkar bu nedenle göbek bağından ayrıldıkdan sonra bebeğin derin uykuya dalmadan önce hemen emzirilmesi önerilmektedir.
Eğer doğum sezeryan nedeniyle anestezi ile veya epidural anesteziyle gerçekleştiyse uykulu annenin kendine gelmesinin beklenmesi gerekmektedir. Bu durum da anneye yardımcı olmak kendine güvenini sağlar. Anne ayıldıktan sonra emzirme işleminin gerçekleşmesi bebek için hiçbir gecikmeye neden olmaz.
Ayrıca, doğumu takiben ilk 3-4 günde antibiyotik özelliği taşıyan sarımsı kolostrium denen ilk sütün kesinlikle bebeğe verilmesi onun bağışıklık sistemini güçlendirmesi açısından çok önemlidir.
Doğumdan sonraki ilk hafta gunde 8-12 kere emzirmek bebeğin yeterli beslenmesine yardımcı olacaktır.
Doğru emzirme pozisyonu
Herşeyden önce annenin rahat bir poisyon alması ve emzirme ortamının anne için huzurlu olacağı bir durumda olması gerekmektedir. İlk günlerde emzirirken ten teması önemlidir. Çünkü bebeğin ister biberon ile ister emzirme ile besleyin ten teması bebeğin normal vücut ısısının devamını sağlaması açısından önem taşımaktadır.
Bebeğin anne sütünü doğru olarak aldığından ve emzirmenin devamlılığı açısından aşağıdaki resimde gösterildiği pozisyonda emzirmek önerilir.